Apokaliptik Kehanetlerin Odağı: Dabık Kasabası
07 Ekim 2016

Profil / Suriye Gündemi

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’ye 10 km mesafedeki Dabık, Halep’in Azez ilçesinin Ahtarin nahiyesine bağlı bir kasabadır.

Son olarak 2014 yılında yapılan sayıma göre kasabadaki nüfus 3 bini biraz aşarken, bu rakamın 2016 yılı itibariyle 5 bini üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Dabık, 1516 yılında Osmanlı Ordusu’yla Memluklerin arasında yaşanan ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan meşhur “Mercidabık Savaşı’nın” yaşandığı yer olarak biliniyor ve Mercidabık (Dabık Çayırı) adı da bu kasabadan geliyor.

Kasaba, aynı zamanda Emevilerin yedinci halifesi Süleyman bin Abdülmelik’in öldüğü yer olarak kayıtlarda geçiyor ve burada defnedilen halifenin mezarı hala kasabada bulunuyor. Söz konusu mezar yakın dönemde IŞİD tarafından tahrip edildi.

Dabık kasabası Suriye’de yaşanan iç savaş sırasında muhaliflerin kontrolüne girerken, 2014 Ağustos’unda IŞİD kasabaya girdi ve Ekim ayına kadar süren çatışmaların ardından kasabayı bütünüyle ele geçirdi.

Gerek Yahudi ve Hristiyan eskatolojisinde, gerekse İslami kaynaklarda adından bahsedilen Dabık, sembolik bir önem taşıyor. Yahudi ve Hristiyan kaynaklarında bölgede yaşanacak ve “Armageddon” olarak adlandırılan büyük savaşa ev sahipliği yapacak bu alan, dünyanın sonunun geleceğinin habercisi.

İslami kaynaklardaysa, “Melhame-i Kübra” olarak adlandırılan ve Amik Ovası (Türkiye sınırları içerisindeki Hatay ilinde yer alıyor) ve Dabık arasında yaşanacak Müslümanlarla Rumlar(Hristiyan Batılılar)’ın savaşanının ardından, Müslümanların galip gelerek İstanbul’u ve Roma’yı fethedeceği rivayet ediliyor.

Son günlerde Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında, TSK destekli muhaliflerle IŞİD arasındaki çatışmalar, Dabık kasabasının çevresinde yoğunlaşıyor.