Ulusal Özgürleştirme Cephesi Siyasi Büro Üyesi Hussam Tarsha ile Röportaj
09 Ekim 2018

Ulusal Özgürleştirme Cephesi Siyasi Büro Üyesi Hussam Tarsha ile Röportaj

M. Hussam Tarsha (Abu Omar): Ulusal Özgürleştirme Cephesi Siyasi Büro üyesi ve Ahrar uş Şam Dış İlişkiler Direktörü

Röportaj: Ömer Özkizilcik

1) Soçi Mutabakatı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Mutabakat milletin devrimini temsil eden tüm kurumlarca ve Suriye’nin kuzeyindeki tüm insanlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Rusya’nın silahsızlandırışmış bölgedeki herhangi bir varlığını kabul etmeyeceğimizi açıkça gösterdik. Türk kardeşlerimiz itirazlarımızı anlayışla karşıladılar. Biz bu bağlamda Türkiye’nin gayretlerini destekliyoruz. 

Biz bu mutabakatın kalıcı bir anlaşma olmasını ve Birleşmiş Milletler’in 2455 sayılı kararı bağlamında bir siyasal geçiş sürecine doğru evrilmesini istiyoruz. Böylelikle anayasa komitesinin çalışmaları da güvence altına alınmış olur, Suriye halkının arzuladığı siyasal geçiş süreci için yol haritası belirlenmiş olur ve Suriye’deki diktatörlük rejimi bitmiş olur.

2) Soçi Mutabakatı’ndan beri İdlib’te neler değiştir?

Cevap: Devrimci hareketlerin çalışmaları noktasında, askeri hazırlıklar ve çalışmalar bağlamında hiç Bir şey değişmedi. Rusya’nın geçmişte verdiği sözlere ve yaptığı anlaşmalara sadık kalmamasından dolayı kahraman Suriye halkı Rus tarafına karşı güven duymuyor. Birçok bölge, özellikle Hama kırsalındaki cephe hattına yakın köylere birçok sivil geri döndü. Suriye Cevap Koordinasyonluğu’n raporlarında görebilirsiniz. Bu bağlamda medyadan da detayları görebilirsiniz.

3) Silahsızlandırılmış bölge için temel endişeleriniz nedir? Uygulayacak mısınız? 

Cevap: Temel endişelerimiz üç ana konuya dairdir:

Birincisi: Rejim’in doğrudan veya dolaylı olarak Rus desteği ile anlaşmaya ihanet etmesi. Bunu engellemek için Türkiye’deki kardeşlerimizin varlığı ve güvenceleri önemlidir.

İkincisi: Bazı detaylar üzerinde görüşmeler ve tartışmalar devam ediyor, fakat mutabakatın esasını ilgilendiren konular değil. Biz bu anlaşmayı destekliyoruz ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kimliğinde Türk liderliğine Türkiye’nin, Özgür Suriye’nin ve halkının menfaatleri için gösterdikleri büyük gayretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Üçüncüsü: Rusların endişeleri bu anlaşmanın geçici olduğunu gösteriyor. Diğer gerilimi azaltma bölgelerin Rusya ve rejim tarafından ele geçirilmesi hala aklımızda bulunuyor.

4) Rejim tarafında Soçi Mutabakatı bağlamında herhangi bir gelişme var mı?

Cevap: Rejim bu anlaşmayı geçici bir anlaşma olarak değerlendirmek istiyor ve bölgeyi ele geçirmesinin sadece zaman meselesi olduğuna inanıyor! Rejim’in Soçi Mutabakatı’ndan beri yapmış olduğu tüm ateşkeş ihlallerini raporlıyoruz.

5) Türkiye’nin rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap: Türkiye’nin rolü vaz geçilmezdir ve devrimci Suriye halkın amaçlarına ulaşabilmesi için bir kutup olarak etki etmektedir. Tüm devrimci güçler Türkiye’nin özel durumu konusunda mutabakata sahiptirler ve Türkiye’ye müttefiktirler. Allah’tan sonra Suriye halkının en büyük ve en önemli müttefiği olan Türkiye ile ilişkileri devam ettirmek ülkemizin ve halkımızın menfaatinedir. Biz ilham verici Türk liderliğini beğeniyor ve Suriye için daha fazla destek vermesini dört gözle bekliyoruz.