Suudi yazar Abdurrahman el-Raşid, Şark el-Avsat gazetesindeki köşesinde, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el-Asiri’nin ‘Suudi Arabistan’ın Suriye’ye karadan müdahaleye hazır olduğu’ yönündeki açıklamalarını yorumladı.
‘Suriye’de Suudi Kara Müdahalesi’ başlıklı yazıda, iki temel soruya cevap aranıyor. Birinci soruda, müdahalenin neden uluslararası koalisyonun çatısı altında olacağı ya da olması gerektiği sorgulanıyor. Raşid, bunun yasal gerekçelerden kaynaklandığını, zira böyle bir adımın atılabilmesi için ya Esed rejiminden izin alınması gerektiği (Rusya’nın yaptığı gibi) ya da Birleşmiş Milletler oylamasına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Birinci seçeneğin mümkün olmadığını söyleyen Raşid, ikinci seçeneğinse Yemen örneğinde de olduğu gibi yapılabileceğini söylüyor.
Raşid’e göre asıl zor olan soru ise, ikinci soru. Bu soruda dikkat çekilen nokta ise, hedefin neden ‘katil Esed rejimi’ değil de IŞİD olduğu. Raşid bunu üç noktaya değinerek açıklamaya çalışıyor; başta Suudi Arabistan Suriye’nin komşusu olmadığı için direk Esed rejimine karşı savaş açamamaktadır. Ayrıca IŞİD’le mücadele etmek sadece askeri bir operasyon olmadığı gibi, dahası siyasi bir anlam taşıyor. Zira böyle bir operasyon Raşid’e göre, Rusya’nın ve İran’ın bahane olarak kullandığı IŞİD’le mücadele söylemini de ortadan kaldırıyor. Son olarak Raşid, böylesi bir operasyonun gerçekleşmesi halinde muhalefetle savaşan IŞİD’in zayıflayacağı ve bu durumun muhaliflerin de lehine olacağını vurguluyor.
Katar’dan yayın yapan Raya gazetesi ise Suudi Arabistan’ın açıklamasını memnuiyetle karşıladığını gizlemedi. Riyad’ın tutumunu olumlu olarak değerlendiren gazete, bu teklifin uluslararası toplumun hem IŞİD’e karşı mücadelesinde, hem de Suriye meselesinin çözümündeki samimiyetini ve ciddiyetini gerçek manada test edeceğinin altını çizdi.
Gazeteye göre koalisyona dahil olan bütün devletlerin bu adımın önemi üzerinde müttefik olmaları gerekiyor ve müdahalenin Suriyeli sivilleri ve mültecileri rejimin hava saldırısından koruyacak olan güvenli bölge oluşturulması amaçlı geliştirilmesi gerekiyor.
Rai el-Yevm gazetesinin genel yayın yönetmeni Abdulbari Atvan konuyla ilgili yazısında, Suudi Arabistan’ın müdahale sebeplerine değiniyor. Atvan’a göre Esed rejiminin son zamanlarda hem kuzey Halep cephesinde hem de Deraa cephesinde Rus hava saldırıları yardımıyla sahada elde ettiği kazanımların, bu adımın arkasındaki en önemli neden olduğunu ifade ediyor. Atvan, söz konusu kazanımların tereddüt içerisindeki Suudi Arabistan ve Türkiye için ciddi bir meydan okuma olduğunu iddia ediyor.
Öte yandan Atvan gönderilecek güçlerin amacının sadece IŞİD’e karşı olmayacağını, asıl amacın ise Halep’i kuşatmadan kurtarmak olduğunu öne sürüyor. Atvan yazısını, gelecek aşamalarda bütün bölgenin Suud’un macerası, hatta ‘kumar oyunu’ neticesinde dramatik gelişmelere sahne olacağını ima ederek sonlandırıyor.
Suriye rejimi yanlısı Vatan Gazetesi ise Suudi Arabistan’ın açıklamasıyla alay ederek, Suudi Bakan’ın ifadelerini ‘çılgınlık’ olarak nitelendirdi. Gazete ayrıca, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in yanıt olarak verdiği açıklamalara da yer verdi. Açıklamada Muallim, ‘bu şaka olmalı’ diye yanıt vererek ‘hiç kimse Suriye’nin egemenliğini ihlal edemez, zira Suriye’ye saldıran kim olursa olsun, Suud ya da Türkiye, onları tabutlar içerisinde göndeririz’ ifadelerini kullandı.