Ebulfazl Tabatabai Eşkzeri | Velayet-i Fakih’in Suriye Temsilcisi
Ebulfazl Tabatabai Eşkzeri, 1968 yılında İran’ın Mazenderan eyaletine bağlı Babolser şehrinde doğmuştur. Medrese eğitimine Mazenderan eyaletinin Feridunkar şehrinde Ayetullah Bakuyi’nin yanında başlayan Eşkzeri, 20 yaşında medrese eğitimine Kum şehrinde devam ederek Ayetullah Mekarim Şirazi ve Ayetullah Vahid Horasani gibi Kum ilim camiasının tanınan isimlerinden ders almıştır.
Eşkzeri, “Hazreti Veliyyi Asr(Mehdi) Araştırmaları Merkezi”, “Horasan Razavi Şii ve Sünni Müşterek İlim Heyeti” gibi kurumlarda üyelik yapmış, bir yıl Suriye’de Arapça eğitimi almıştır.[1] 2004-2016 yılları arasında Horasan Razavi eyaletinin Feriman şehrinde Cuma imamlığı vazifesinde bulunan Eşkzeri, Mayıs 2016’da İran Devrim Rehberi Ali Hamaney ile yaptığı bir görüşme sonrası Velayeti Fakih’in[2] Suriye temsilciliğine getirilmiştir. [3] İran Devrim Rehberi’nin Irak, Suriye ve Lübnan’da temsilcilikleri bulunmaktadır. Eşkzeri’den önce Mucteba Hüseyni Irak ve Suriye temsilciliğini birlikte yürütmekte idi.
Eşkzeri, Suriye’deki görevine vardıktan sonra Humus şehrinde Hazreti Rukiyye Üniversitesi, Nebiyy-i Ekrem ilim havzası, Fua ve Keferya’dan muhacir aileler ile birçok köyde okul ve mescitleri ziyaret etmiştir. Bu ziyarete Kum merkezli Camiatu’l Mustafa el Alemiye Üniversitesi’nin Suriye Koordinatörü de katılmış, Hüseyniyeler ziyaret edilmiştir.[4] Suriye’de İran destekli milis gruplarına motivasyon ziyaretleri de gerçekleştiren Ebulfazl Tabatabai Eşkzeri, Kasım 2017’de Suriye’nin doğusundaki Ebu Kemal şehrinde operasyona katılan Şii milisleri cephede ziyaret ederken Hazreti Zeynep ve Hazreti Rukiyye’den selam takdim ettiğini söylemiştir. Eşkzeri son olarak 5 Nisan 2018’de Hama’nın kuzeyindeki sınır cephelerinde bulunan İranlı milislere moral ziyareti gerçekleştirmiştir.
Hayatını kaybeden bazı milislerin cenaze namazlarını Şam güneyindeki Hazreti Zeynep Türbesinde kıldıran Eşkzeri, Afgan Fatimiyyun Tugayı üyeleri başta olmak üzere Şii milislerin matem merasimlerine katılıp sohbetler vermektedir.
İnfografik Adem Yılmaz’ın çalışmaları sonucunda hazırlanmıştır.
Dipnotlar
[1] https://www.tabatabaey.com/aboutme.php
[2] Velayet-i Fakih: İran anayasasının beşinci maddesine göre İmam Mehdi kayıp bulunduğu zaman içinde İran İslam Cumhuriyeti’nde devlet ve ümmetin yönetimi(velâyeti) halkın çoğunun tanıdığı ve liderliğini kabul ettiği âdil,cesur, çağı bilen, takva sahibi yönetici fakihe ait olacaktır.
[3]http://irdiplomacy.ir/fa/page/1958567/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%A8+%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF%D9%87+%D8%B1%D9%87%D8%A8%D8%B1+%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8+%D8%AF%D8%B1+%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%87+.html