Esed Rejiminin En Zengin İş İnsanı Rami Mahluf
17 Haziran 2020

Ramı Mahluf 1969 yılında Şam’da doğdu. Mahluf,  Hafız Esed’in eşi Enise Mahluf’un yeğenidir.

Beşar Esed’in kuzeni olan Ramı Mahluf, 1993’te Şam Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Gençliğinden itibaren Beşar Esed ile oldukça yakın ilişkilere sahipti.

Telekomünikasyon, Bankacılık, Emlak, Sigorta, Gümrükten muaf malların ticaretine kadar pek çok alanda Suriye’nin en önde gelen tüccarı olan Mahluf,  Esed rejimine başından itibaren en büyük fon sağlayıcısı olurken Beşar Esed’in Suriye ekonomisine dair planlarının sahadaki uygulayıcısı oldu.

1999’da Mısırlı iş adamı Saviris ile ortaklaşa kurduğu “Syriatel” ile telekomünikasyon alanında etkin oldu. 2001’de Syriatel ile ülkenin GSM altyapısı için kazandığı yap-işlet-devret ihalesi sonucu Syriatel, 15 sene boyunca bu alanda tekelleşme imkanı buldu. Rejim söz konusu ihale için oldukça dar bir zaman aralığı içerisinde başvuru imkanı sunarak pratikte Syriatel harici herhangi bir şirketin ihaleye taraf olmasının da önüne geçti.

2006’da Suriyeli 71 büyük iş adamını aynı çatı altında topladığı Cham Holding’i kurarak özel sektörün üçte ikisi üzerinde kontrol sağladı. Şam Borsası’nın açılmasının ardından ise Cham Capital  isimli bir aracılık şirketi kurarak borsaya girdi. Kısa süre içerisinde çok sayıda borsada işlem gören şirket kuran Mahluf, bu şirketlerin bir kısmını kendi adına bir kısmını da kendisine ait el-Mashrek Yatırım Fonu’na kaydetti.

Beşar Esed yönetiminin banka ve sigortacılık alanlarında liberalleşme hamlelerini takiben Lübnan merkezli Byblos Bankası’nın Suriye uzantısına ortak olan Mahluf ayrıca Ulusal Sigorta Şirketi üzerinden de sigortacılık alanına yatırım yaptı. Kendisine ait Lama Group ise ülke içerisinde inşaat alanında kamu destekli çok sayıda projeye imza attı.

Amerikan Hazine Bakanlığı’nca 2008’de Suriye’deki yolsuzluklardan kazanç sağladığı gerekçesiyle yaptırım listesine alınan Mahluf, Avrupa Birliği (AB) tarafından da 2011’de Suriye rejimine destek verdiği gerekçesiyle yaptırım listesine konuldu. 2010’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) vatandaşlığına geçen Mahluf’un vatandaşlığı ise AB yaptırımlarının ardından iptal edildi.

2019 ve sonrası dönemde Mahluf’un rejim ile arası bozulmaya başladı. Rejimin içinde bulunduğu maddi darboğaz karşısında rejimin borçlarına eskisi gibi karşılıksız fon sağlama hususunda tereddütlü olan Mahluf’un ülke içerisindeki varlıklarına el konulması süreci başladı.

Nusayri topluluk içerisinde savaş öncesi olduğu gibi savaş sonrası da Nusayrilerin istihdamı ve milis yapıların fonlanması gibi alanlarda ön plana çıkarak Nusayri kitlede büyük bir saygı kazanan Mahluf aynı babası gibi Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi’ne bağlıdır. Ayrıca bu partiye maddi destekte bulunmuştur.