Fetih Ordusu’nda İkinci Ayrılık
09 Ocak 2016

Analiz Haber / Suriye Gündemi

Geçtiğimiz bahar aylarında Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin rejimin kontrolündeki İdlib şehrini ele geçirmek için bir koalisyon oluşturduğu ilan edildi. 22 Mart 2015 tarihinde Nusra Cephesi, Ahrar eş-Şam, Feylak eş-Şam, Liva el-Hak, Ceyş es-Sünne, Cund el-Aksa ve Ecnad eş-Şam bir araya gelerek İdlib şehrinin ele geçirilmesi için Ceyş’ul Feth (Fetih Ordusu) operasyon odasını kurduklarını duyurdular. Kısa sürede İdlib şehrini ele geçirmeyi başaran Fetih Ordusu, İdlib’in rejim kontrolündeki diğer bölgelerini de ele geçirmek için yoluna devam etme kararı aldı.

2015 yazına kadar süren taarruzlarda rejimi -Keferya-Fua hariç- bütünüyle İdlib’ten çıkaran koalisyon, muhaliflerin uzun süredir ele geçirmeye çalıştığı zorlu Eriha, Mastume ve Karmid Üsleri, Cisr eş-Şuğur gibi son derece stratejik bölgeleri ele geçirmeyi başardı. Rejim güçlerini Sahl el-Gab(Gab Ovası)’a kadar püskürten koalisyon, Suriyeli muhalifler arasında büyük bir popülariteye ulaştı. En son Fetih Ordusu tarafından gerçekleştirilen Fua-Keferya taarruzunun ardından İran ve Esed rejimiyle kuşatma altındaki Zebadani şehri için müzakere amacıyla masaya oturan koalisyon, varılan anlaşmaya göre İdlib’in belli bölgeleri için 6 ay süreliğine ateşkes imzaladı.

Fetih Ordusu içerisinde bulunan gruplar arasında son dönemlerde artan gerilim sonucu ilk olarak Cund el-Aksa 23 Ekim tarihli yaptığı bir açıklamayla Fetih Ordusu koalisyonundan ayrıldığını açıkladı. Koalisyonun daha radikal kanadından olduğu bilinen Cund el-Aksa grubunun Ahrar eş-Şam ve Feylak eş-Şam gruplarıyla daha önce de bazı gerilimler yaşadığı biliniyordu. Cund el-Aksa’nın Fetih Ordusu koalisyonuna dönmesi için çeşitli girişimlerde bulunulduğu iddia edildi ve bazı kaynaklar Cund el-Aksa’nın koalisyona tekrar geri katıldığını öne sürdü. Buna karşın söz konusu iddialar doğrulanmadı.

2 Ocak 2016’ya gelindiğinde ise Feylak eş-Şam grubu yaptığı bir açıklamayla Fetih Ordusu’ndan ayrıldığını duyurdu. Açıklamaya göre grubun koalisyondan ayrılma nedenleri şöyle;

– Grubun Fetih Ordusuna katılma nedeni diğer gruplarla birlikte İdlib şehrini özgürleştirmekti ve bu gerçekleşti. Bunun yanında ortak çalışmalar İdlib’in ele geçirilmesinden sonra da devam etti.

– Sahadaki gelişmelere göre hali hazırda Halep güney ve kuzey cepheleri daha önemli ve acil müdahaleye ihtiyaç duymakta.

– Halep cephelerine öncelik tanımak maksadıyla Fetih Ordusu’ndan ayrılarak bu bölgelere yoğunlaşılması gerekiyor.

Yapılan resmi açıklamaya göre Feylak eş-Şam yukarıda sıralanan gerekçelerle Fetih Ordusu’ndan ayrıldığını duyurdu. Buna karşın kamuoyuna yansıyan tartışmalarda, söz konusu açıklamada sıralanan gerekçelerin gerçeği yansıtmadığı ve Feylak eş-Şam grubunun ayrılma nedeninin bir süredir Fetih Ordusu içerisinde yaşanan gerilimle ilgili olduğu ileri sürüldü. Feylak eş-Şam’ın Riyad Konferansı’na destek açıklaması yapması ve özellikle Suudi Arabistan’la iyi ilişkiler geliştirmek istemesi, özellikle Fetih Ordusu’ndaki Nusra Cephesi gibi güçlü grupların tepkisini çekmişti. Ahrar eş-Şam’ın da Riyad Konferansı’ndan çekilmesiyle Feylak eş-Şam, Fetih Ordusu içerisinde daha da yalnızlaştı. Söz konusu ayrılık kararında, Fetih Ordusu’ndaki diğer grupların Riyad Konferansı’na desteğini çekmesi yönünde Feylak eş-Şam’a yaptığı baskının etkisi olduğu iddia ediliyor.

Suriye muhalefeti içerisinde önemli başarılara imza atan Fetih Ordusu’nun içerisinde yaşanan bu gerilimler ve ayrılıkların ardından nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu. Son gelişmelerin ilerleyen süreçte Fetih Ordusu koalisyonunu nasıl şekillendireceğini ise, önümüzdeki günlerde koalisyonun iki büyük ortağı Nusra Cephesi ve Ahrar eş-Şam’ın vereceği kararların belirleyeceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.