Muhammed Mahluf, Nusayri Haddad aşiretine bağlı Mahluf ailesinin bir ferdi olarak 1932’de dünyaya geldi. Mahluf, Hafız Esed iktidarında öne çıkan yegane Nusayri sermaye unsuru olarak göze çarpmaktaydı.
Yolsuzluklar yoluyla zenginleşen Mahluf’un idaresindeki rant düzeni, doğrudan Esed rejiminin fon kaynağı olduğu için Mahluf o yıllarda herhangi bir soruşturma geçirmedi.
1972’de Devlet Tütün İşletmeleri’nin başına getirildi. Yasal ve kaçak tütün ticaretinden aldığı paylarla zenginleşmeye başladı. Suriye’de üretilen tütünü kendisine ait Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) merkezli bir tütün şirketi üzerinden yurt dışına satıyordu.
İthal sigaraların Suriye içerisindeki satışından pay almaya başlayan Mahluf, devam eden süreçte ülkeye giren kaçak sigaralardan da büyük pay almıştı.
Osmanlı idaresi döneminde de Nusayri aşiretlerin etkisinin büyük olduğu bölgedeki tütün ticaretinin bir numaralı kazananı oldu. 1985’te Devlet Emlak Bankası’nın başına getirildi. 1980 sonrası Suriye’de yaşanan inşaat furyası döneminde kredi karşılığı aldığı paylardan dolayı “Bay %10” lakabıyla bilindi.
Kendisinden onay alınmadan herhangi bir proje hayata geçmiyordu. Mahluf, 1980’li yıllarda Suriye’nin petrol ihracında Petrol Bakanlığı’nın Yunanistan ve GKRY merkezli şirketlere petrol satışlarından sabit paylar alarak kazanç sağladı.
2004’te bu görevden emekli oldu. 2004’te Devlet Emlak Bankası’ndan emekliliği sonrası Suriye’nin uluslararası ilişkilerinde etkinlik arttırma çabalarına girişerek bazı batılı yetkililer ve ticaret adamlarıyla yoğun temaslarda bulunmuştur. Fakat Şam’ın dış politikasında etkin gözükme çabaları Beşar Esed tarafından engellenmiştir. Yurt dışı birikimlerinin bir kısmını olası ambargolara karşı sahte isimlere açılan hesaplarda sakladığı düşünülen Mahluf’un servetinin önemli bir kısmının ise Rus bankalarında bulunduğu iddia edilmektedir.
Beşar Esed ile oğlu Rami arasında yaşanan gerilimin büyümesi üzerine Rusya’da yaşayan Muhammed Mahluf’un Moskova’dan Şam’a gelerek arabuluculuk rolü üstlenmek istediği iddiası da Suudi medyasında yer almıştır.
Muhammed Mahluf’un Esed rejimi ile bağlantıları da bilinen 4 oğlu vardır. Rami ve İhab ticari figürler olarak ön plana çıkarken Hafız ve İyad ise ordu ve istihbarat içerisindeki rolleri ile bilinmekteler.