Halep Saldırısı ve Uluslararası Tepki
02 Mayıs 2016

Son günlerde artan bir biçimde Esed rejimine bağlı güçler ve Rusya’nın Halep’e yönelik bombardımanı, uluslararası çapta bir tepki doğurdu. Geçtiğimiz Çarşamba günü Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgede yer alan el-Kuds Hastanesi’nin hava bombardımanında sonucu yıkılması ve aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 50 dolayında kişinin hayatını kaybetmesi, büyük tepkiye yol açtı. Aynı saldırıda Halep’teki muhalif kontrolünde bulunan bölgelerde tek pediatri(çocuk doktoru) olan Muhammed Vasim’in hayatını kaybetmesi, aynı zamanda hastane personelinden başka kayıpların da yaşanması, tepkinin büyümesine yol açtı. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü(MSF)’nün desteklediği hastanelerden olan Halep el-Kuds Hastanesi, muhalif bölgelerde ayakta kalabilen son hastanelerden birisiydi. MSF açıklamasına göre ise, saldırıda, Doktor Muhammed Vasim de dahil 3 doktor hayatını kaybetti.

Suriye’de Cenevre kapsamında ateşkesin devam ettiği bir dönemde çatışmaların bu denli artması ve yayılması ise, sahada ateşkesin artık bütünüyle çöktüğü yorumlarını beraberinde getirdi. 22 Nisan’da rejimin Rus hava gücü desteğiyle başlattığı yeni Halep saldırısında, Reuters’ın haberine göre 30 Nisan Cuma günü itibariyle 250’den fazla sivil yaşamını yitirdi.

Aynı gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya’dan Esed rejimine Halep’e yönelik “ayrım gözetmeksizin yapılan hava bombardımanını” durdurması için baskıyı yaptığı bildirildi. Esed rejiminin Lazkiye ve Şam’da 24 saat ila 72 saat arası bir ateşkesi kabul ettiği bilgisi gelirken, Halep’i bu ateşkesin dışında tuttuğu açıklandı. Buradaki tutumu sebebiyle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye muhalefetinden büyük bir tepki alırken, Rusya ve Esed’in Halep’teki ‘sivilleri hedef alan’ hava saldırılarına göz yummakla suçlandı.

Özellikle sosyal medyada örgütlenen pek çok insansa, dünya genelinde Suriye muhalefeti ve Halep’e destek gösterileri düzenledi. Twitter’da ingilizce #SaveAleppo #AleppoIsBurning heşteglerinin yanı sıra, arapça
#أنقذو_حلب‬ heştegleri dünya çapında destek gördü. Türkçe hesaplar tarafından da destek gören kampanyada, binlerce hesap Halep’e destek için profil fotoğraflarını kırmızıya boyadı. Türkiye, Almanya, İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede meydanlara toplanan göstericiler, Halep’e destek sloganları atarken, uluslararası camiayı sivillere karşı saldırılara karşı sessiz kalmakla suçladı.

Bu gösteri ve uluslararası çapta toplumsal tepkilerin sahadaki durumu ne kadar etkileyeceği bilinmemekle birlikte, uluslararası arenada özellikle ABD ve batılı ülkeler üzerinde belli oranda bir baskı oluşturduğu düşünülüyor. Suriye’deki iç savaş altıncı yılına girerken, uluslararası camianın sessizliği ve işlevsizliği, ülkede yaşanan katliamlarla daha da büyüyen bir tepkiye yol açıyor. Özellikle Obama yönetimini Rusya’nın Esed rejimini bu ölçekte desteklemesine sebep olmakla suçluyorlar. Özellikle ateşkesin ardından Esed rejiminin saldırılarını yeniden yoğunlaştırması ve Halep’e yönelik yoğun saldırı ve muhtemel kuşatma senaryosunun bu tepkiyi daha da artıracağı yorumlarını yapabilmek mümkün. Bu durumda uzun süredir konuşulan Suriyeli muhaliflere nitelikli askeri yardıma –uçaksavar füzeler de dahil- ABD’nin daha fazla direnemeyip blokajı kaldırabileceği öne sürülüyor.