Hedefteki kent “Afrin”
Coğrafi ve Demografik Durumu
Afrin, Halep eyaletine bağlı Afrin ilçesinin merkezidir. İlçe yedi kasabaya ayrılmaktadır (Merkez, Bülbül, Cenderis, Rajo, Şeren, Şeyh Hadid, M’abatli).
Afrin bölgesi dağlık bölge olup yüksekliği 700-1269m arasındadır, doğudan batıya 55 km, kuzeyden güneye kadar ise yaklaşık 75 kmdır. Yüzölçümü yaklaşık 2000 km ile, Suriye’nin 2%sine tekabül etmektedir.
Suriye genelinde 2004 yılında yapılan son resmi nüfus sayımına göre Afrin bölgesinde 64.758 kişi merkezde oturuyorken ilçenin genelinde 172.095 kişi yaşamaktadır. 2011 yılından başlayan ayaklanmadan sonra ilçe nispeten daha güvenli olması nedeniyle bu rakam artmıştır, halen ilçenin nüfusu hakkında birbirinden uzak rakamlar telaffuz edilmektedir. Özellikle PKK-PYD yanlısı kaynaklar ilçenin nüfusu hakkında mübalağa etmektedir. Halihazırda Afrin bölgesinde bulunan nüfusun 300 bine yakın olduğu tahmin edilmektedir. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşmakta, fakat diğer bölgelerden gelen sığınmacılarla hakim bir etnik grubun kalmadığı düşünülmektedir.
Afrin’de YPG Varlığı
2012 ortasında Esed rejimi güçleri ilçeden çekilip bölgeyi YPG’ye bırakmıştır. 29 Ocak 2014 tarihinden bu yana bölge PYD tarafından ilan edilen sözde öz yönetimle yönetilmektedir.
Şubat 2016 ayında SDG-YPG güçleri muhalefetin elinde bulunan Tel Rıfat beldesini ele geçirip Azez beldesine saldırıya geçmiştir, fakat Azez saldırısı başarısız olmuştur. Ekim 2016 ayından ise koalisyon güçleri sunduğu hava desteğiyle SDG-YPG Afrin’den El-Bab’a doğru ilerlemiştir.
Geçen Ekim ayında yeni PYD eş başkanlığına getirilen Ayşe Hissu Afrin’lidir.
Afrin’de bulunan yüzlerce YPG militanın yanı sıra, bölgede YPG tarafından uygulanan zorunlu askerlik uygulamasıyla bölge halkından yaklaşık 6 bin kişiye silah eğitimi verdiği ve silah altına aldığı tahmin edilmektedir.
Afrin’deki PKK-YPG sorumluları Hacı Ahmet Hudro, Mahmut Berhudan ve (kadınlarda) Nocin adlı militan olduğu, idari olarak tüm bölge Halil Tefdem tarafından yönetildiği iddia edilmektedir.
YPG’nın ana omurgasının teşkil ettiği SDG bünyesinde, Ceyş es-Suvvar grubu bölgede varlık göstermekte, Ceyş es-Suvvar özellikle Mare kasabasının güneyinde konuşlanmaktadır. Zeytin Dalı Operasyonun ardından Ceyş es-Suvvar’ın sosyal medya hesablarından yayımlanan açıklamada SDG’dan ayrıldığını duyurdu. Sahada ise Ceys es-Suvvar bölgelerinde bu yönde bir gelişim gözlemlenemedi.