Terör örgütü PKK/YPG’nin işgali altında ki Suriye’nin Halep ilinin Menbiç ilçesinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Menbiç’te ki Arap nüfusuna yönelik 31.05.2021 tarihinde ‘’Meşru Müdafaa Görevi’’ adı altında zorla silah altına alma ve zorunlu askerlik uygulamaları gerçekleştirildi. YPG’nin uygulamalarına karşı çıkan halkın protestolarının boyutunun büyümesine cevaben sivil halka ateş açıldı. Çok sayıda yaralıların ve ölülerin olduğu bildirildi.
SDG Uygulamalarını protesto etme amacı ile Halep’in doğusunda Menbiç kentindeki esnaflar dükkanlarının ve pazarlarının kapılarını kapattılar[1]. Protestolar sürecinde bölge halkı, teröristlerin ikmal hattını kesmek için Menbiç-Karakozak yolunu kapattılar, Halep-Haseke yolunu kestiler ve YPG/SDG’nin kontrol noktalarına saldırılar düzenlediler.[2] Aynı zamanda göstericiler Menbiç’in doğusunda yer alan El-Farat karakoluna ve El-Hataf kontrol bölgesine saldırarak ateşe verdiler, böylelikle YPG/SDG unsurlarının bu bölgeden uzaklaşmasını sağladılar. Sivil halka desteklerini veren Menbiç’li aşiretler de bu süre zarfında Tişrin barajına giden ‘’Furs Sagir’’ bağlantı yolunu kestiler.
Olaylar üzerine terör örgütü YPG, Menbiç ve kırsalında daha fazla can kaybını önlemek amacı ile 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti ancak sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler devam etti. PKK/YPG durumu kontrol altına almak için bölgeye 4000 militan sevk etti.
Suriye Geçici Hükümeti, Menbiç’te SDG’ye karşı düzenlenen protestolara destek verdiğini belirtti. Açıklamalarında yapılan ihlallerin (baskınlar, tutuklamalar, zorunlu askerliğe almalar) uluslararası hukuka ve insan hakları ilkelerine aykırı olduğunu bildirdi. Açıklamalarında SDG’ye destek veren uluslararası kuruluşlara ‘’Menbiç ve Fırat’ın doğusunda halka yönelik ihlal ve suç uygulamalarına ayrıca zorla askere alma gibi uygulamalara son verilmesi için’’ harekete geçme çağrısında bulundu.[3]
Menbiç’te ki Sivil yönetim ve Askeri Konsey, can kayıplarının olduğu protestoların ardından durumu düzeltmek için harekete geçti. Bölgenin ileri gelen sivil hareket liderleri, sivil yönetim ve Askeri Konsey arasında geçen görüşmelerde zorunlu askerlik hakkındaki özel yasa geri çekildi. Menbiç Askeri Konsey Komutanı Muhammed Ebu Adil, Şarku’l Asvat adlı haber kanalına yaptığı açıklamalarında şehrin ileri gelenleri ve bölge halkı ile bir toplantının düzenlendiğini açıkladı. Toplantıda, yaşanan olaylarda tutuklananların serbest bırakılması, olayın koşullarının araştırılması ve ihlallere dahil olanlardan hesabın sorulması şartlarıyla faaliyetleri durdurma ve durumun incelenmesi hakkında karar aldıklarını bildirdi. [4]
[1] https://halabtodaytv.net/archives/189930
[2] https://www.criturk.com/suriye-menbicte-ypgye-isyan/#.YLddMJCPAxg.twitter