2014 senesinde Suriye ve Irak’taki alan hakimiyetini en üst seviyeye çıkaran DAEŞ, Kasım 2017’de Suriye-Irak sınırına yakın çöl bölgelerine sıkışmış durumda. Suriye’de Palmira, El-Bab, Menbiç, Rakka, Deyr Ezzor ve Abu Kemal’ı kaybeden DAEŞ, hiç bir büyük şehri kontrol etmemektedir.
DAEŞ’ın alan hakimiyeti kaybetmesi sonrasında, yeraltına inip tekrar organize olması beklenilmektedir. Özellikle çölün verdiği coğrafi şartları kullanarak, gerilla savaş taktiğine dönmesi öngörülüyor. Suriye’de varlığı olmadığı ve Irak’ta alan hakimiyeti bulunmadığı zamanlar DAEŞ örgütü, o zamanlar kendisini Irak İslam Devleti olarak tanımlıyordu. Şimdiki alan hakimiyeti kaybından sonra devlet olma iddiasını devam ettirecektir.
DAEŞ’ın askeri anlamda alan hakimiyeti bitirilmeye yaklaşıldığı bu dönemde, Uluslar arası kamuoyunun DAEŞ sonrası için siyasi hazırlıklar içerisine girildiği görülmektedir. ABD, YPG üzerinden siyasi kazanımlar elde etmeye çalışırken; Rusya, İran ve Türkiye Astana ve Sotçi görüşmeleri ile Suriye için kalıcı çözüm yollarını aramaktalar.