Suriye Demokratik Güçleri
29 Ağustos 2016

Profil / Suriye Gündemi

11 Ekim 2015 tarihinde Haseke’de gerçekleştirilen bir toplantıyla kuruluşu ilan edilen Suriye Demokratik Güçleri ittifakını YPG/YPJ ile birlikte Süryani Askeri Konseyi, Ceyş ü’l Suvar, Liva Suvvar Rakka, Liva el Tahrir ve el Sanadid oluşturmaktadır. Ceyş’ül Suvar’ın bünyesi altında Liva el-Selacile, Kataib Şems el-Şimal, Cebhet el Akrad, 99’uncu Piyade Tugayı, Liva Şuheda el-Atarib ve Liva Sultan Selim bulunmaktadır.

Suriye Demokratik Güçleri’nin Amerika’nın isteği üzerine kurulduğu ve YPG/YPJ tarafından yönetildiği düşünülmektedir. Bu yapı içerisinde yer alan Ceyş’ül Suvar kendisini Özgür Suriye Ordusu olarak tanımlamaktadır. Buna karşın bu yapının rejim ve IŞİD’le savaşan ÖSO birlikleriyle zaman zaman çatıştığı görülmektedir. Suriye Demokratik Güçleri bünyesinde YPG/YPJ haricindeki kuvvetlerin oranı tam olarak bilinmese de 10%’luk bir orana tekabül ettiği düşünülmektedir. Liva el-Selacile ve Liva Sultan Selim gibi unsurların, aslında bir askeri varlıklarının olmadığı ve Türkmen makyaj unsuru olarak kullanıldığı, Suriye Türkmen Meclisi ve ÖSO birlikleri tarafından iddia edilmektedir. Hama ve Humus bölgelerinde Ceys’ül Suvar’a katılan 777. Alay ve Humus Devrimcilerin Topluluğu gibi birlikler daha sonra bu yapıdan ayrılmıştır. İlk dönemlerde Ceys’ül Suvar’ın Cemal Maruf tarafından yönetildiği söylenmekteydi. Fakat bu hem Cemal Maruf hem de Ceys’ül Suvar tarafından yalanlanmıştır. Ceys’ül Suvar MOC ile çalıştığını yalanlamıştır fakat son dönemlerde yayınladıkları eğitim videolarında Suriye’de yaygın olmayan yeni silahlar görülmektedir. Bu silahların ABD liderliğindeki koalisyon güçlerince bu gruba verildiği sanılıyor.

Bunların yanı sıra YPG/YPJ saflarında Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında savaşan önemli oranda yabancı savaşçı sayısı bulunmaktadır. Bunların çoğunluğunu Türkiye ve Irak’tan gelen PKK savaşçıları ve Türk MLKPD üyelerinin teşkil ettiği sanılmaktadır. Ayrıca YPG/YPJ saflarında yoğun sayıda Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika kıtasından gelen ve genellikle sol görüşlü olan gönüllüler bulunmaktadır. Bazı kesimler tarafından bu gönüllülerin belli bir kısmının istihbarat elemanı olduğu iddia edilmektedir. Bu yabancı savaşçılar “Rojava’nın Aslanları” birleşeni altında toplanmaktadır. Liva el Tahrir ise başka iki grupla beraber Ceyş’ul Şimal adı altında birleşmiştir. Ayrıca Fırat Volkanı birleşenleri de Suriye Demokratik Güçleri’ne katılmıştır. YPG/YPJ haricindeki diğer Suriye Demokratik Güçleri unsurlarının ortak özelliklerinin savaşçı sayılarının az olması olarak ön plana çıkıyor.

Suriye Demokratik Güçleri’nin genel siyasetinde farklı isimler kullanma unsuru öne çıkmaktadır. Örneğin Menbic operasyonu için Menbic Askeri Konseyi kurulmuştur. Bu kurulan askeri konseyde ufak bir birlik olan Fırat Cerablus Tugayı yer almaktadır. Operasyonlarda çoğunlukla YPG/YPJ savaşçılarının bulunduğu sanılsa da, bu farklı isimlerin yapıya bir tür meşruiyet kazandırdığı düşünülüyor. Bu sebeple, Fırat’ın doğusuna tüm YPG/YPJ savaşçılarının geri çekilip, batısında Suriye Demokratik Güçleri’nin diğer unsurlarının kalması halinde, bunun yetersiz bir askeri varlık olacağı ön görülüyor.