4 Eylül 2017 tarihinde Gaziantep’te Suriye Geçici Hükümeti’nin ve askeri grupların temsilcilerinin katıldığı toplantıda Milli Ordu kurma kararı alınmıştı.
Aslında Suriye Muhalefetinin çatısı altında ‘Milli Ordu’ kurma çabası yeni değildir. Milli Ordu tartışması 2014 yılında başlamıştı. Suriye Muhalefetin Yüksek Askeri Konseyi (Aralık 2012’de yapılan Antalya toplantısının neticesinde teşkil edilmişti), SMDK (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu)’nın desteğini alarak Milli Ordu kurma inisiyatifi başlatmıştı.
Yine de 2015 yılında Halid Hoca’nın SMDK’ya başkanlık ettiği dönemde, Milli Ordu kurulmasına yönelik girişimlerde bulunmuştu. Fakat bu inisiyatifler hedeflerine ulaşamamıştı.
Bir yandan Suriye halkının birleşme talepleri devam etmesi, diğer yandan muhalefetin uğradığı kayıplar, birleşme talebini daha da ön plana çıkartmıştı. Nitekim geçtiğimiz Temmuz ayında Heyeti Tahrir Eş-Şam’ın (HTŞ), Ahrar’uş Şam hareketine karşı yaptığı tasfiye operasyonu, HTŞ dışından muhalif gruplarda ciddi endişe nedeni olmuştur.
30 Ağustos 2017 tarihinde Suriye İslami Konseyi (İstanbul Merkezli) Askeri muhalif grupları birleşmeye ve tek bir devrimci ordu kurmaya davet etmişti. Suriye İslami Konseyi’nin yaptığı çağrı, Geçici Hükümetin başbakanı Cevat Ebu Hatab tarafından da desteklenmişti.
Bu çağının ardından, 4 Eylül 2017 tarihinde Gaziantep’te SMDK Geçici Hükümeti ve Ahrar’uş Şam ve Ceyş’ül İslam başta olmak üzere kırktan fazla muhalif askeri grupların katıldığı toplantıda, Geçici Hükümetin başkanı Cevat Ebu Hatab’ın kurulacak savunma bakanlığının bakanı olması üzerine anlaşılmıştı (Daha önce Geçici Hükümeti altında Savuma Bakanlığı bulunmamıştı). Bunun yanı sıra Güney Cephe ile istişare etmek üzere askeri komite de kurulduğu duyurulmuş. Toplantı ardından Geçici Hükümetin yayımladığı bildiride Genelkurmay başkanı seçmek için askeri gruplardan oluşan komiteye yetki verildiği ifade edilmiştir.
18 Eylül 2017 tarihinde Geçici Hükümetinin başbakanı Cevat Ebu Hatab’ın imzasıyla yayımlanan bildiri, Geçici Hükümetinin Savunma Bakanlığı altından Genelkurmayı kurulmasını duyurmuştu. Kurulan Genelkurmayın Suriye’nin muhtelif bölgelerini temsil eden on iki albaydan oluştuğu dile getirilmişti. Genelkurmayın üyesi olan albaylar ise şu şekilde gelmişti:
- Albay Fadlüllah Haci, Genelkurmayı Başkanı
- Albay Haysem el-Ufaysi Genelkurmayı Başkan Yardımcısı
- Albay Ahmet Osman, Kuzey Halep’i temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay İmad Kokaş Güney ve Batı Halep’i temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Mehmud Awwad Sahil bölgesini temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Mustafa Rahhal İdlib’i temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Abdüsalam Mer’i Humus’u temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Ammar Nimer Şam’ı temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Musa Salem Dera’yı temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Naser Abdüllah Doğu Bölgesi (Suriye’nin doğu eyaletleri) temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Mutasem Hamviye Hama’yı temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
- Albay Yusuf Atraş Kuneytra’yi temsilen Genelkurmayı Başkan Yardımcısı.
Bu açıklamanın ardından Geçici Hükümetin Başbakanı ve Savunma Bakanı Cevat Ebu Hatab’ın aljazeera’ye verdiği röportajda, Yeni kurulan Genelkurmayın yakında Suriye içinde faaliyet göstereceğini öne sürmüştür.