Türkiye’nin Yeni Hedefi: Afrin
04 Kasım 2016

Analiz-Haber / Suriye Gündemi

Afrin, Halep eyaletine bağlı Afrin ilçesinin merkezidir. İlçe yedi beldeye ayrılmaktadır (Merkez, Bülbül, Cenderis, Rajo, Şeren, Şeyh Hadid, M’abatli). Afrin bölgesi Dağlık bölgede olup yüksekliği 700-1269m arasındadır, doğudan batıya 55 km, kuzeyden güneye kadar ise yaklaşık 75 km’dir. Yüzölçümü yaklaşık 3850 km kere ilçe, Suriye’nin 2% ‘sine tekabül etmektedir.

Suriye genelinde 2004 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Afrin bölgesinde 64,758 kişi merkezde ikamet ediyorken ilçenin genelinde 172,095 kişi yaşamaktadır. 2011 yılından başlayan ayaklanmadan sonra ilçe nispeten daha güvenli olması nedeniyle bu rakam artmıştır, ancak ilçenin nüfus hakkında birbirinden uzak rakamlar telaffuz edilmektedir. Özellikle PKK-PYD yanlısı kaynaklar ilçenin nüfusu hakkında mübalağa etmektedir, örneğin 2001 yılında ilçenin nüfusu 450 bin kişi olduğunu iddia etmekte, lakin bu rakam hem resmi sayımına aykırı hem de Afrin Cerablus’tan sonra Halep’in en küçük ilçesinin olması dikkate alarak Halep’in nüfus dağılımına bakıldığında bu rakam gerçek dışı olduğu anlaşılmaktadır.

2012 ortasında Esed rejimi güçleri ilçeden çekilip bölgeyi PYD’nin askeri kanadı YPG’e bırakmıştır. YPG güçleri bölgede Esed rejimine karşı bütün faaliyetleri yasaklayarak aktivistlere de baskı uygulamıştır. Esed rejimi ise belediyecilik ve eğitim gibi hizmetler sunmaya devam etmiştir.

29 Ocak 2014 tarihinden bu yana bölgeyi PYD tarafından ilan edilen öz yönetimi yönetmekte, yönetimin başında ise eş-başkanları Hevi İbrahim ve Osman Şeyh İsa bulunmaktadır.

Şubat 2016 ayında SDG-YPG güçleri muhalefetin elinde bulunan Tel Rıfat beldesini ele geçirip Azez beldesine saldırıya geçmiştir, fakat Azez saldırı başarısız olmuştur.

Ekim 2016 ayından ise koalisyon güçleri zaman zaman sunduğu hava desteğiyle SDG-YPG Afrin’den Mare’nin güneyini kullanarak El-Bab’a doğru ilerlemeye çalışmaktadır. HPG ise bölge üzerinden Hatay Amanos dağlarında üstlenmeye çalışmakta bu güzergâhı lojistik ve insan geçişkenliği için kullanmaktadır.

SDG çerçevesinde YPG güçleri ile beraber Ceyş es-Suvvar da bölgede varlık göstermekte, Ceyş es-Suvvar özellikle Mare güneyinde konuşulmaktadır. YPG-SDG’nin bölgede savaşçı sayısının en az 2000-2500 arasında olduğu tahmin edilmektedir.