YPG’nin savaş partneri: Ceyş es Suvvar
18 Şubat 2016

Gerek Türkiye’nin ABD’nin YPG ile kurduğu askeri angajmana karşı tutumu gerekse ABD’nin Özgür Suriye Ordusu’nun çeşitli bileşenlerine verdiği desteği çekerek yeni arayışlara girmesi; YPG liderliğinde ABD’nin himayesinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kurulmasını beraberinde getirdi.
ABD, böylelikle YPG ile kurduğu taktiksel ortaklıktan vazgeçmeyerek, farklı formlarla ilişkisini perdeleyerek de olsa sürdürmekteyken, YPG de bölgedeki yayılmacılığını kontrolü altına aldığı bazı Arap unsurlar üzerinden devam ettirmeye çalışmaktadır.

YPG’nin domine ettiği silahlı yapılanmalar tarafından 11 Ekim 2015 tarihinde Haseke’de gerçekleştirilen bir toplantının ardından kuruluşu ilan edilen SDG yapılanmasını YPG/YPJ ile birlikte Süryani Askeri Konseyi, Çeyş es Suvvar, Liva Suvar Rakka, Liva el Tahrir ve El Sanadid oluşturmaktadır.

Sanadid, Hasake ilinde rejimi destekleyen Arap aşiretlerden oluşmakta ve PYD ile birlikte Kanton özyönetimde yer almaktadır. Liva Suvvar er Rakka ise nüfusu çoğu Arap olan Rakka’da Tel Abyad kasabasının YPG güçleri tarafından kontrol edilmesinde kısmen etkili olmuştur. Ancak SDG’nin Arap bileşenleri içerisinde en etkili örgütlenme olarak Ceyş es Suvvar ön plana çıkmaktadır. Genel olarak Halep kuzeyinde varlık göstermekte olan Ceyş es Suvvar YPG’nin son günlerde Azez koridorunda muhalif unsurlara yönelik başlattığı saldırılarda ön cephede yer almaktadır. Yine merkez Halep’te Eşrefiye bölgesindeki çatışmalarda da YPG ile birlikte muhaliflere karşı saf tutmaktadır.

Ceyş es Suvvar 3 Mayıs 2015 yedi askeri grubun birleşmesiyle birlikte oluşmuştur. Bu gruplar ise:

⦁ Tecammua Suvvar Humus (Humus Devrimcilerin Topluluğu), Abdulilah el-Ahmed komutanlığı altındadır.
⦁ Kitaeb Shams el-Shamal (Kuzey Güneş Tugayı), Rizan Abu Mehmut komutanlığı altındadır.
⦁ Leva el-mühemmat el-hasse (Özel Operasyonların Tugayı), Abu Ali Berd komutanlığı altındadır.
⦁ Akrad Cephesi (Kürtlerin Cephesi), Salah Jebo komutanlığı altındadır.
⦁ Leva 99 Müshat (99. Piyade Tugayı), Ahmed Mahmut Sultan komutanlığı altındadır.
⦁ Leva Sultan Selim (Sultan Selim Tugayı), Abdulaziz Merza komutanlığı altındadır.
⦁ Fauj 777 (777. Alayı), Abu Arap komutanlığı altındadır. (Ancak bu grup daha sonra Ceyş es Suvvar’den ayrıldığını açıklamıştır).
⦁ 15 Agustus 2015 tarihinden itibaren Rai bölgesinde varlık gösteren Selçuklular Tugayı da gruba katılmıştır.

Çeyş es Suvvar profili:

Ceyş es Suvvar’ı oluşturan grupların etnik yapısına baktığımız zaman çoğunlukla Araplar’dan oluştuğu görülmektedir. Bileşenlerinde az sayıda Türkmen de vardır. Ceyş es Suvvar’ın kuruluşundan bir müddet sonra Cemal Maruf’un grubun lideri olduğu iddia edilse de, bu durum hem Maruf tarafından hem de Ceyş es Suvvar tarafından 4 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan bir bildiride yalanlanmıştır.

Ceyş es Suvvar kendini Suriye Özgür Ordusu’nun bir parçası olarak tarif etmektedir ve ÖSO bayrağını kullanmaktadır. Ancak grup ÖSO tarafından hem rejimle hem de PYD ile işbirliği içinde olmakla itham edilmiştir. Öte yandan Ceyş es Suvvar MOC (Uluslararası Ortak Operasyon Odası) atlında, Amerika ile eş güdüm halinde hareket ettiğine yönelik iddiaları da yalanlamıştır. Fakat SDG’nin kuruluşuyla birlikte bu yapılanmaya dahil olmakla birlikte ilgili iddialar doğrulanmıştır. Nitekim ABD de SDG’ye silah ve mühimmat gönderdiğini açıklamıştır.

Ceyş es Suvvar rejime karşı bazı noktalarda savaştığına dair videolar yayınlamıştır, hatta Halep Operasyon Odası’na da bir müddet katılmıştır. Ayrıca Halep kuzeyinde İŞİD’e karşı savaşta da varlık göstermiştir. Fakat SDG’ye katıldıktan sonra İŞİD’e karşı olmaktan ziyade Nusra Cephesi, Ahrar eş Şam ve diğer bazı muhalif gruplara karşı savaş açmış ve hem Nusra Cephesi hem de Ahrar eş Şam’ı “terörist gruplar” olarak bildirilerinde adlandırmaya başlamıştır. Örgüt son yaptığı açıklamada rejim güçlerinden ziyade Nusra Cephesi ve Ahrar eş Şam’ı hedef aldığını açık bir şekilde ilan etmiştir.