Afrin’de TSK-Rusya askeri üsleri ve PKK varlığı
12 Aralık 2017

Afrin’de TSK-Rusya askeri üsleri ve PKK varlığı

Afrin, Suriye’nin Halep Valiliği’ne bağlı bir ilçedir. Nüfusu; Suriye Savaşı öncesi 2009 tarihli verilere göre 36.000’in üzerindedir. İlçe merkezinin ortasından Afrin Çayı geçmektedir. Zeytin Ağacı simgesi Afrin İlçesi’nin sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Coğrafi açıdan ilçenin sanayisi zeytin ve buna bağlı olarak yan ürünlerdir. Halep Sabunu da bu ilçe kırsalındaki sanayilerden temin edilir. Afrin ilçesi ve buna bağlı köylerde jeolojik olarak Akdeniz iklimi türü hakimdir. Bu zikir edilenler dışında Afrin’nin sınır kapılarına olan yakınlığı bu bölgenin stratejik önemini artırmıştır. Suriye’deki savaşın patlak vermesinden sonra da bu bölgenin önemini sınır kapılarına olan yakınlık belirlemiştir.


Halep bölgesi

Afrin’in demografik olarak Suriye Savaşı öncesi resmi rakamlara göre Arapların çoğunluğu oluşturduğu, Arap Aşiretleri’nin aktif olduğu bir ilçe idi veArapların yanı sıra Kürtlerin de önemli bir nüfusu vardı. Bölgenin gerçek çoğunluğunu ise Kürtler oluşturmaktaydı. Nitekim YPG kontrolündeki Afrin bölgesi yaşanan göçler sonucunda daha fazla bir Kürt nüfus yoğunluğuna sahip bir bölge haline geldi.

International Middle East Peace Research Center’ın yaptığı araştırmalar sonucunda; Afrin’de 300 bin civarında insan yaşadığı tahmin edilmekte.

Ocak 2014’te PKK’nın Suriye uzantısı YPG tarafından bölgede rejim ile işbirliğine gidilerek özerklik ilan edildi. 2014’ten bu yana bölge YPG tarafından kontrol edilmekle beraber Afrin’in güneyindeki rejim kontrolündeki Nübbül ve Zehra köyleri ise uzun dönem YPG’nin sağladığı ikmal hattı ile desteklendi.

Afrin Bölgesi – Askeri Varlıklar | KuzeySuriye
Rusya ve Suriye rejimine ait olan Afrin Bölgesi’ndeki askeri üsler;

Kuzey Afrin – Kefercene – Rus Askeri Üssü

Bu askeri üste, Rusya’nın dışında Suriye rejimi, İran ve PKK’nın Suriye bağlantısı YPG’nin de askeri etkinliği söz konusu.


Güney Afrin – Cinderse – Suriye/Rusya Askeri Üssü

Cinderes kırsalındaki askeri üste ise yalnızca Rusya ve Suriye rejiminin askeri etkinliği söz konusu.


Afrin’deki Rusya askeri üsleri

Şeyh Akil Dağı’nın güney yamaçtaki tepesine kurulan TSK üssü, bölgedeki TSK üslerinin en büyüğü denebilir, askeri pozisyona yoğun olarak askeri ikmal sağlanıyor. Olası bir durumda müdahale için hazır konumda olan bir üstür.

Asham Dağı üzerine inşa edilmiş bu TSK üssü, bir nevi YPG’nin ilerlemesini kesmek için Şeyh Akil Dağı’ndan başlayan hattı tamamlayan kalenin ortadaki bir burcu konumunda.

Türkiye sınırına en yakın olan Dayr Siemon Kasabası’na kurulmuş TSK üssü, diğer üslere ikmal sağlayan hattın güvenliği ve diğer etkinliklerin gerçekleştirdiği bir pozisyon görevinde.

Afrin Kimler İçin Neden Önemli?

Suriye savaşının patlak vermesi ardından taraflar arasında stratejik önem arz eden Afrin ilçesi veya bölgesi;

  • IŞİD için; 24 Ağustos 2016 tarihi öncesinde savaşçı ikmali için önem arz eden bir bölge idi.
  • ABD ve PKK için ise kantonların birleşmesi ve Akdeniz’e ulaşma hedefinin ikinci aşaması idi.
  • Rusya ve rejim için tekrar Suriye’nin tamamında hakimiyetin sağlanması için önemli.
  • İran için ise bölgedeki askeri etkinliğinin artırmasına yönelik ve Kuzey Suriye’deki operasyonlarına ikmal sağlaması adın önem arz ediyor idi.

TSK’nın Kuzey Suriye’deki Askeri Varlığı | Olası Afrin Operasyonu

24 Ağustos 2016 yılı itibari ile Fırat Kalkanı Bölgesi’nin şekillendiği son pozisyon açısından TSK’nın Fırat Kalkanı (FK) Bölgesi’nde mevcut bir kaç askeri üssü bulunmaktadır.

Fırat Kalkanı ile ele geçirilen bölgelerde kurulan ve Afrin’in doğusunda bulunan TSK üsleri ile Astana süreci sonrası Afrin’in güneyine kurulan TSK üsleri, Türkiye’nin askeri açıdan olası bir Afrin Operasyonu durumunda hazırlığını tamamladığının alametidir.

Afrin, hem doğudan hem de güneyden Suriye içerisinden TSK tarafından kuşatılmış durumda.